diumenge, 20 d’abril del 2014

Eduard Toldrà i Leevi Madetoja en concert

Toldrà i Madetoja

Salut a tothom!

El proppassat dijous, 17 d'abril la meva companya de classe i molt amiga Pauliina Sairanen i jo vàrem presentar el nostre opinnäytetyö, és a dir, el nostre treball d'exposició d'estudis al Conservatori de Kuopio, Finlàndia. 

Si bé aquest treball era format únicament per música de cambra, i no pas per peces solistes (les audicions solistes ja les havíem fetes), vull remarcar molt la feina feta durant aquests mesos i el resultat que en va sortir.

El tema principal del treball era la comparació de músiques de dos compositors, un de finlandès i un de català, nascuts i traspassats gairebé a la mateixa època, amb influències prou properes malgrat la distància geogràfica i, però, amb uns resultats sonors molt diferents. 

Com a compositor finlandès vàrem triar Leevi Antti Madetoja (1887-1947) amb 5 peces de les 6 que configuren la seva suite Syksy (Tardor) i com a compositor català vàrem triar Eduard Toldrà i Soler (1895-1962), del qual vàrem interpretar 6 cançons dels seus quaders de cançons per a veu i piano. Les cançons de Madetoja estan fetes arran de poemes de L. Onerva (muller de Madetoja) i les de Toldrà inclouen textos de Josep Maria de Sagarra, Joan Maragall, Josep Carner i Joan Salvat-Papasseit.

El programa, doncs, era aquest:


Leevi Madetoja (1887-1947)
 
    Suite Syksy (Tardor) (1930):
       Syksy (Tardor)
       Lähtö (La partida)
       Luulit, ma katselin sua (Et pensaves que et mirava)
       Hyvää yötä (Bona nit)

       Lintu sininen (L'ocell blau)

Eduard Toldrà i Soler (1895-1962)
 
    Cançons:
       Els obercocs i les petites collidores (1915)
       Romança sense paraules (1915)
       Les garbes dormen al camp (1923)
       Vinyes verdes vora el mar (1924)
       Platxèria (1927)

       Divendres Sant (1929)

Evidentment van haver-hi molts d'errors, desafinacions, entrades fora de lloc i cinquanta mil imprevistos que poden passar en el moment d'un concert. Va haver-hi, però, també, molta concentració, i sobretot, molta música.

Us deixo els vídeos que hem penjat de les peces per tal que en pugueu fer un tastet. Espero que els gaudiu molt i que, si s'escau, hi dieu la vostra :)

Salut a tothom!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Bones Ivan

sóc el Jordi Parera, aquell noi de Manresa que vivia a Lleida. T'he volgut enviar un mail i vec que la direcció que tenia ja no és operativa, jejejej, ha passat força temps, jejej,

Podries enviar-me la nova (o no tant nova ;P),

Fins aviat,

Jordi (jparera2@gmail.com)