dilluns, 31 de març del 2008

18.000 Catalans del nord i del sud parlant amb una sola veu: No a la MAT!


Iep mainada!!!

Ahir vaig tenir el gran goig de poder assistir, per fi, a una manifestació contra la MAT! El cert és que sempre les fan diumenge al dematí i no hi puc anar perquè toquem, però justament ahir, al dematí no tocàvem i, evidentment, no m'ho vaig pas perdre.

A més, no va pas ser una mani qualsevol d'aquelles que et deixen sense fred ni calor, sinó que ha estat la més multitudinària manifestació feta fins ara contra la MAT, i que va omplir els carrers de Girona amb 18.000 persones dels dos cantons dels Pirineus.

Poques vegades es veuen aquestes quantitats de gent manifestant-se a Girona, francament, i és per això que n'estic especialment orgullós. D'altra banda, és fantàstic veure com, en un projecte patètic i tan altament polèmic com el de la MAT, catalans del nord i del sud es troben més units i agermanats que mai. Senzillament fantàstic.

Si en una cosa ens passen la mà per la cara els catalans del nord respecte dels del Principat és en la seva unanimitat d'opinió vers el projecte: l'oposició total. I no parlem d'una oposició només ciutadana, sinó també dels batlles i d'altres polítics de l'indret. Sense anar més lluny, un dels fronts de la manifestació el formaven tota aquesta colla de batlles. Malauradament, al Principat, tot i tenir més superfície de territori afectada, l'oposició al projecte trontolla un xic més, i és quelcom que cal acabar de perfilar perquè; si bé a l'Empordà l'oposició és molt forta, en indrets com l'Osona o el Vallès, la situació no està tan definida (malgrat veure's afectats igualment).

Segons van dir, avui membres de la Catalunya Nord s'entrevisten a París per tal de negociar, esperem-ho, l'anul·lació del projecte. Demà serà el torn de Girona.

Sens dubte, malgrat tot, la veu de l'oposició s'està fent sentir: el traçat s'ha modificat ja dues vegades, i s'han plantejat ja múltiples opcions (com ara el soterrament). Tot i això, la posició dels opositors segueix essent ferma, i defensa únicament el que ja defensava abans: l'anul·lació total d'aquest projecte que els governs espanyol i francès, sota el silenci del català, ens venen com a "necessari".

És evident que 18.000 persones no són pas quatre gats, tanmateix, esperono totes i cadascuna de les persones que s'hi veuen afectades, perquè es solidaritzin en aquesta reivindicació. Penseu que la darrera paraula la tenim nosaltres, perquè som nosaltres els qui haurem de patir-ne les nombroses conseqüències d'aquest projecte maquivèl·lic...

Malgrat tot el que pugui passar, ahir em vaig sentir molt realitzat i content de veure que, encara, hi ha gent que s'estima l'indret on viu.

Per acabar us deixo amb un parell d'enllaços que crec que us poden ésser molt útils, sobretot si no esteu gaire informats del tema:

Informació detallada sobre el macro-projecte de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que pretén fer-se estendre des de Baixàs (el Rosselló) fins a Sentmenat (el Vallès Occidental). Baixeu-vos la presentació en Powerpoint:

http://www.nomat.org/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=42&lang=ca-ES

Formulari d'adhesió a la campanya No a la MAT:

http://www.nomat.org/index.php?option=com_facileforms&Itemid=44&lang=ca-ES

Espai web de la plataforma:

http://www.nomat.org