dijous, 30 de setembre del 2010

Temps de bolets!

Quina gran època quan ja deixes l'estiu enrere per gaudir de la fresca, suau i humida tardor! 

Els boscos es revifen, els rierols comencen a rajar un altre cop i la vida torna a emplenar les muntanyes. 

I és enmig de tot aquest brou de cultiu, que neixen els nostres estimats bolets, dels quals tots en som tan seguidors incansables!!!

Ahir va ser un altre dia de bolets. Rossinyols, rossinyols de pi, pinetells i fins i tot algun rovelló i alguna quabra.

Com tot boletaire, no us diré pas on els vàrem trobar perquè encara me'ls fotríeu! XD però sí que us puc dir que l'escenari ha estat el Ripollès. 

D'aquí a pocs dies, amb tot el que ha plogut i la bonança de temperatures, podrem gaudir de tot això a Les Gavarres i arreu del litoral. Ja en tinc ple de ganes!!!

Salut!

dimarts, 28 de setembre del 2010

Tuf sociata

Salut a tothom!

La meteorologia és, sens cap mena de dubte, la meva afecció principal i la que dia rere dia practico sense cansar-me'n gens ni mica.

Al nostre país el màxim exponent d'aquest tema és el Servei Meteorològic de Catalunya, que, després d'una llarga, molt llarga tradició en què es fa evident que la passió per la meteorologia és un fet molt propi dels catalans, s'ha consolidat com el portal d'excel·lència de consulta de dades actuals i històriques, entre moltes altres coses.

Malauradament, l'SMC, com a ens públic, roman lligat a la Generalitat i per tant, lligat al color i als tripijocs que els que tenen els peus allà vulguin imposar-hi.

Ahir vaig tenir un disgust força gran. Força lamentable. 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha estrenat una nova imatge del seu espai web i ara la informació i tot plegat està col·locat tot d'una altra manera, que podrà agradar més o menys. No és pas el cas que vull comentar. 

El que vull constatar és un fet que, si bé és molt simple, trobo preocupant. 

Fa ja uns quants anys, en temps del 1r tripartit, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió ja va deixar entreveure clarament el tuf sociata de què era víctima en el fet passar a dir "Espanya" en comptes del que es deia fins aleshores "Estat espanyol", o també el vexat i prohibidíssim "Països Catalans", que va restar sempre més substituït per "Territoris de parla catalana". 

Fins i tot durant uns dies la mateixa TV3 va estar dient el nom imposat i absolutament artificial de "Comunitat Valenciana", en comptes del nom amb què s'anomena normalment en català i que s'ha emprat sempre, que és "País Valencià". 

Doncs bé, sembla ser que el tuf sociata ha traspuat a altres indrets. Després d'això que he comentat, va arribar el portat 3cat24.cat, que, deixant de banda l'absurditat i complexitat del seu nom, ja va suprimir la possibilitat de consultar la predicció meteorològica a nivell dels Països Catalans. 

Ahir va ser el torn del portal del Servei Meteorològic de Catalunya. Si bé encara és possible de consultar el temps que farà a Elx, Maó, Fraga o Perpinyà, el nou format de la pàgina amaga el terme "Països Catalans" d'una manera tan impressionant, que és pràcticament impossible de trobar-lo. En canvi, però, al menú de mapes, sí que hi ha diferents apartats clars, com ara el de la predicció marítima, la del Pirineu, etc. 
Sí. Aquest terme segueix avergonyint i incomodant molts de sociates: aquests que encara, si més no per unes setmanes, encara tindran la paella pel mànec.

Sí. És absolutament lamentable. 

El pitjor del cas és que el tuf sociata és tan fort que ens està emmetzinant a tots amb el seu afany assimilacionista i està atenyent ja una de les seves fites més grans: la de convertir Catalunya en una simple regió d'un Estat que mai no l'ha entesa ni s'ha esmerçat per fer-ho.

Fins on arribarem?

dijous, 23 de setembre del 2010

Comença la tardor

Comença la tardor.

La terra s'amara d'aigua. La vegetació reneix. La fullaraca va amuntegant-se arreu dels camins, racons i rierols mentre la molsa va atapeint tots els sotaboscos per començar a engendrar-hi bolets magnífics.





Quin plaer poder gaudir tant de la natura com està passant aquests dies. Aquest mes de setembre ja portem més de 100 mm recollits i tot apunta que aquesta matinada i demà divendres seran un gran episodi nou per seguir ampliant l'acumulació d'aigua.






La Vall dels Molins de Calonge està entrant en plena tardor amb el seu paisatge suau, absolutament cobert de boscos espessos, alguns masos i les fantàstiques rescloses que anys enrere s'empraven pel canalitzar les aigües fluvials cap als molins que hi ha.

Quins itineraris tan fantàstics que hi ha recorrent Les Gavarres. Si no els coneixeu, ja cal que no us els deixeu perdre!

Salut!


Imatges:

1 > Resclosa del Molí Cremat, riera dels Molins.
2 > Vall dels Molins vista des de Castellbarri.
3 > Resclosa del Molí de les Roques, riera dels Molins

dissabte, 18 de setembre del 2010

Anàlisi del temporal


Quin temporal tan autèntic i quina extensió que ha tingut.
Grans masses de nuvolades i de tempestes han escombrat de sud-oest a nord-est arreu de la geografia catalana, sobretot a les zones arran de mar, tal com el règim propi de precipitacions de l'època sol fer.




A l'estació del Mas Pallí de Calonge hem recollit un total de 74,2 mm i han estat molts els indrets arreu del Principat, que han acumulat més de 50 mm, i alguns d'altres, com ara Valls, Vandellòs o la Mussara, han superat el centenar de litres per metre quadrat recollits.

Sens dubte una grandíssima ploguda que serà molt beneficiosa per als boscos, els rius i el creixement de bolets.




És molt probable que durant les hores d'aquest dissabte, tant de matinada, com durant el dia, es perllonguin les precipitacions, que, però, s'aniran restringint cada cop més al nord del país.




Us deixo amb tres imatges que exemplifiquen la situació viscuda. Per un costat tenim el recull pluviomètric d'avui a la base de dades de Meteoclimatic.
Després tenim un mapa que recull les descàrregues elèctriques detectades pel Meteocat i després un altre mapa de detecció de llamps per part de Meteoclimatic.

En resum: tot plegat, un autèntic temporal que ha implicat un canvi radical en el temps.
Salut!

divendres, 17 de setembre del 2010

Pluges intenses i abundants al litoral

Salut a tothom!

Estem a punt d'entrar a la tardor astronòmica, però el cas és que l'oratge ja comença a anunciar-nos-ho ben clarament.


Després d'una nit altament tempestuosa, el dia ha seguit amb la mateixa tònica i sembla ser que la tongada de tempestes i precipitacions de forta intensitat i quantitats abundants, voldrà acompanyar-nos tot demà, i fins i tot, part de la matinada de diumenge.


Només cal que feu un cop d'ull al recull de precipitacions de les estacions de Meteoclimatic a les 16:00h d'avui, on molts observatoris voltaven o superaven els 50 mm de pluja recollits i alguns ja van acostant-se als 100.


A Calonge les precipitacions acumulades són de 40 mm, però estan en augment, ja que s'acosten noves masses de precipitació. Atenció als cursos d'aigua!


Sens dubte, un autèntic episodi de precipitacions arran de costa, amb algunes excepcions com les d'Osona o la Garrotxa.


Salut, i gaudiu d'aquest temporal! ;)

dimarts, 14 de setembre del 2010

Sociovergència?

Sociovergència. Sí.

Sí, és així. Sembla ser que avui la possibilitat que s'atansi el fantasma torna a renéixer amb més força que mai. Això sí: en cas de no haver-hi cap altra solució i amb un irrenunciable José Montilla un altre cop de president. Així és com em torna a sorprendre Convergència i Unió amb el seu continu joc d'ambigüitats, de boires espesses i putes i ramonetes.


Si bé fa uns dies em varen deixar ben clar que la federació, malgrat un cert ball d'opinions, no es considera obertament independentista (allò que en Pujol deia d' "
ara no toca"), tot seguint amb la seva fal·lera incansable de voler escaure bé a tothom i, de fet, no escaure bé mai a ningú; ara em deixen del tot astorat considerant l'opció de formar un govern de coalició amb el PSOE català (allò que hom encara té la ironia d'anomenar PSC).

El sarcasme de CiU s'accentua quan constato que el punt màxim d'aspiració sobiranista que pretén dur a terme el seu equip de vint-i-un botó és el d'obtenir un concert econòmic a l'estil del País Basc, obviant potser que és il·lús i altament patètic pensar que un Estat que ni tan sols ha permès de tirar endavant una llei orgànica aprovada pel 90% del Parlament català, ara pugui cedir-nos gentilment la potestat d'administrar d'una manera justa i adequada els diners que es generen al nostre propi territori.

¿Que no ho veu CiU que aquest discurs està caducadíssim? ¿Com pot ser que un partit com CiU, independentista quan li ve bé, tingui una visió tan poc ambiciosa del país que té al voltant seu? Quanta hipocresia!

Noies i nois, si l'independentisme no s'uneix, es cohesiona i s'espavila notòriament, correm el risc de passar quatre anys penosos amb els pitjors governants de què puguem disposar.

El poder, un cop més, és vostre i cal que l'exerciu. No us en mantingueu al marge. Sapigueu decidir què és el millor per a vosaltres i el vostre futur.


Salut.

dimecres, 8 de setembre del 2010

Comiat d'estiu amb un gran grop

Mentre l'estiu acaba d'estirar els fulls del calendari, les primeres pertorbacions d'origen atlàntic comencen a treure el nas a casa nostra.

Ahir va ser un dia en què hi va haver de tot. Vàrem tenir calor, xafogor, nuvolades i més nuvolades, i finalment, grans ràfegues de vent, pluja a dojo, algun gra de calamarsa i sobretot, moltes, moltíssimes descàrregues elèctriques.

De fet bona part de l'interior de Catalunya va ser tot el dia una autèntica passarel·la de tempestes que, si bé passaven molt ràpid, anaven fent pujar els reculls pluviomètrics.

Segons el recull de descàrregues elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya ahir varen registrar-se més de 24.000 descàrregues, 3500 de les quals varen ser del núvol al terra!

A l'Empordà (o si més no a la majoria d'ell), la gran gropada va deixar-se veure a darrera hora del dia. Quan ja semblava que les tempestes s'anaven allunyant, un autèntic front de llamps, vents forts i pluges torrencials va començar a gestar-se a la vertical del Llobregat per escombrar tota la Costa Central i Costa Brava amb gran agressivitat, tot i que desplaçant-se molt ràpidament.

El grop va atènyer casa nostra pels vols de les deu del vespre, després de més d'una hora d'espectacle previ de descàrregues elèctriques incansables que il·luminaven tot el cel arreu.

El temporal va ser breu, però intens:

Temps aproximat d'activitat màxima: 15 min
Precipitació recollida: 26,4 mm
Cop de vent més fort: 67,6 km/h
Temperatura just abans de l'aiguat: 24,6ºC
Temperatura just després de l'aiguat: 15,8ºC

Ja podeu comprovar la violència de l'espectacle. Cal esmentar que al nucli de Calonge el vent més fort va atènyer els 74 km/h i a Palamós els 85 km/h. Les quantitats de precipitació variaven molt segons l'indret, fenomen típic en cas de tempestes.

Salut ;)

dilluns, 6 de setembre del 2010

National Hurricane Center

Salut mainada!

Mentre l'ex-huracà Earl llangueix passant per les costes fredes de Nova Escòcia i Terranova, al Canadà, diversos nuclis d'inestabilitat s'estan covent en diferents punts de l'oceà Atlàntic per esdevenir, potser, noves depressions tropicals que, alhora, poden desembocar en tempestes tropicals i, en alguns casos, en huracans.

I és que l'agost, el setembre i l'octubre són els mesos forts en la creació d'aquestes pertorbacions de diàmetre més aviat reduït, però d'una activitat sorprenent: els huracans.

Tenim cabassos de precedents històrics en el seu poder destructiu, sobretot quan s'atansen a qualsevol punt continental i topen amb zones poblades. Tanmateix, el fet d'entrar en contacte amb la terra ferma és una factor que debilita enormement el poder d'aquestes borrasques. Les aigües marítimes fredes tampoc són un aliat gaire gran. I és que és justament on hi ha les aigües més càlides (a prop de l'Equador i dels tròpics), on es formen aquestes súper-cèl·lules. En alguns casos la temperatura de l'aigua supera els 30ºC.

Una zona clàssica en la formació d'huracans és la costa africana a l'alçada de l'arxipèlag de Cap Verd. D'allà es desplacen, -i es reforcen-, tot travessant l'Atlàntic, i arriben amb tot el seu apogeu a les Antilles i ja més amunt al sud o sud-est dels Estats Units.

És clar que hi ha més indrets al món on s'hi esdevenen fenòmens semblants i que, segons el lloc reben el nom de tifons o bé, simplement, ciclons.

Us convido a estar informats de l'actualitat màxima en el seguiment d'aquests esdeveniments a aquest espai web que us escric a continuació. Si més no, podreu estar al cas del que passa a Amèrica. Espero que en gaudiu i que, si s'escau, us sigui d'utilitat!

http://www.nhc.noaa.gov/
(National Hurricane Center)

Salut!


dijous, 2 de setembre del 2010

Records d'un gran indret!

Vés-te'n a passar un parell de dies amb un col·lega dels que paguen la pena (gràcies, Funti! :P) Sent-te acollit de gust per tothom qui l'envolta.
Justificació completa


Gaudeix d'un entorn privilegiat de la mà d'un guia excel·lent ;)




Relaxa't, mou-
te i aprèn a contemplar allò que tens a tot voltant teu.



Buida't e
l cap de cabòries i deixa-hi entrar els sons de l'indret.




Barreja tot això i t
e'n sortirà el Solsonès. Pocs cops són aquells en què un viatge et marca de debò. Aquells cops en què mai no t'oblidaràs d'allò que ets vist, d'allò que ets viscut, d'allò que ets palpat.


Content d'ha
ver passat uns dies genials en una comarca plena de racons i d'indrets que em quedaran impresos en la memòria pel seu atractiu: rius, avencs, gorges, història, grans serralades,...i una colla de gent que encara ho adoba tot molt més bé!

Són tants els punts que m'han cridat l'atenció que seria impossible d'anomenar-los. Per als qui no ho conegueu, us recomano moltíssim que visiteu el Solsonès. Per als qui ja la conegueu, estic content de ser un més del grup que ha pogut compartir i gaudir d'aquests paratges!

La ciutat de Solsona i tota la història que l'envolta, el cementiri d'Olius, la Ribera Salada, el Pont del Clop, les fonts del Cardener, el Port del Comte, l'Estivella, Pinós, Sant Ponç,...


Quin bon record me n'enduc! Espero poder-hi tornar ben aviat per continuar la visita i aprofundir molt més en la màgia que envolta aquesta comarca!