dimarts, 4 de gener del 2011

La política lingüística dels aeroports en territori català

Bon any a tothom!

Espero de tot cor que hagueu passat unes molt bones festes i que el tió us hagi estat ben generós!


Vull encetar l'any al meu bloc amb una de les temàtiques que més ressò hi fa: no només per la importància que té per a mi i per al meu entorn, sinó també per la gravetat de la situació: la salut de la nostra llengua.

Avui vull reflectir dos punts estretament lligats. I és que a l'Aeroport de Girona-Costa Brava, la presència de la nostra llengua cada dia sembla recular.

Fixeu-vos, sinó, en les imatges que publico en què Las Tiendas del Aeropuerto obvien el català en totes les seves retolacions. Els textos són en castellà i en anglès. 

Així doncs ens trobem davant del cas que la 1a llengua oficial del nostre país i la que ha d'ésser vehicular (per més que un Tribunal Constitucional espanyol patètic i il·legítim pretengui anul·lar-ho), no apareix enlloc i és la llengua castellana la que ocupa aquest espai. En 2n terme, hi trobem la llengua anglesa.

És una política lingüística clarament inacceptable. 

D'altra banda vull deixar constància de la poca serietat, vers el català, que està mostrant darrerament la companyia aèria Ryanair. Tot i que no sempre és així, sembla que ha optat, també, per suprimir la megafonia de les instruccions de vol en la nostra llengua, lloc que ha acabat guanyant el castellà. Això sí: no és sempre, sinó que sembla que la nacionalitat del comandant hi té molt a veure. 

Salut.