dimarts, 18 de gener del 2011

La primavera se'n va. Torna l'hivern.

Model de precipitació per al 26 de
gener en què es reflecteix clarament la neu.
L'any 2011 ha començat amb un temps molt calmat i tranquil que més d'un dia ens ha fet pensar que érem a la primavera. Aquesta circumstància ha estat accentuada pel floriment dels ametllers, que enguany déu n'hi do si han florit aviat.

El fet d'estar encapçalat per molt altes pressions, ha fet que hi hagi una forta inversió tèrmica. Mentre que la boira cobreix amb facilitat la Depressió Central, la plana de Vic i d'altres llocs habitualment propensos a emboirar-se, deixant dies molt foscos i amb temperatures, en el cas del voltant de Lleida, que ni de dia no s'han apropat als +10ºC, als cims de Pirineu, les temperatures han estat molt superiors al que caldria esperar a aquesta època.

Temperatures previstes a 1.500m
d'alçada el 24 de gener.
Això per no esmentar els molts indrets tant d'arran de costa, com molts de l'interior que queden al marge de la boira, en què s'han vist diversos pics amb temperatures properes o fins i tot superiors als +20ºC.

Això sembla que té les hores comptades, ja que tindrem una entrada molt destacable d'aire d'origen agregalat, provinent de latituds molt altes i que, no només normalitzarà les temperatures, sinó que ens farà tornar a l'hivern tot d'un plegat.

Temperatures de diverses capitals 
europees a les 17:25 hora catalana.
La massa d'aire que entrarà sembla que és força seca i fa de mal dir si hi haurà gaire precipitacions d'ara endavant, tot i que alguns models preveuen precipitacions de neu a cotes molt baixes cap al dia 21 i 24 de gener. Caldrà anar-ho seguint.


També cal tenir en compte d'altres models de precipitació que preveuen precipitacions prou abundants a la costa catalana, i que serien de neu arran de mar, per al 26 de gener.



El que és ben evident és que farà fred de valent. Costarà molt, -per no dir que serà impossible-, de tornar a veure valors tan elevats, fins i tot a hores del vespre, arreu del nostre continent. 

Salut!