dimarts, 30 d’octubre del 2007

QUIN PONT MÉS PLE DE COSES PER FER!!!

Maques i macos:


Aquest pont llarguet que ens espera a finals d'aquesta setmana està farcit d'activitats que cal que no us perdeu!!

Per començar, i ja fa dies que hi és, teniu les súper Barraques i Festa Major de Girona!! I bé, ja sabeu com són: la cita obligada de cada any. Per als qui no hi hagueu anat mai us en faré cinc cèntims: una gentada bestial que no te l'acabes mai, ple de barraques d'entitats, associacions i estudiants, beguda a dojo i barata, concerts, gent torrada fent el gripau, sexe i luxúria per a tots aquells que s'hi avinguin, i, també cal dir-ho, força fred: però això amb un parell de pomades o aigües de València es refà ràpidament: us ho garanteixo!!


Per altra banda, i ja és una cita que cal no obviar de fa anys és el Final del Correllengua 2007 a Perpinyà. Hi ha ple d'autocars que s'organitzen per sortir de Girona, Barcelona, Manresa, Vic, etc, etc. I ara pensareu: collons! Jo vull anar al correllengua i vull anar a Barraques de Girona! Doncs >> CAP PROBLEMA!! Feu les dues coses, tal com farem nosaltres :P:P És a dir, aneu a passar la tarda-vespre a Perpinyà (ja sigui nant-hi amb tren, cotxe, autobús,... NO ÉS PAS TAN LLUNY!!) i després neu a Girona, on la gent us acollirà bonament! :P




I PER SI NO FOS PROU, a més a més hi ha la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional de Manresa altrament coneguda com a "Mediterrània" (que dius,... allà a Manresa, ben bé,... mar, onte és? hahaha >> broma cutre del moment, dispenseu-me...) Una cita més que interessant de fa molts d'anys i que buff, no em penso pas perdre! Concerts, "perfórmans", cercaviles, taules rodones, actuacions a l'aire lliure,...

Mare de Déu! Quin dilema per organitzar-me i poder anar al màxim de llocs! Espero de tot cor que sigueu exigents amb vosaltres mateixos i esteu tinguent el mateix dilema que tinc jo ara!! (Ah! i per si fos poc, a més a més el diumenge haig de tocar amb la súper Contemporània ;)!!!)


QUIN MERDER!! ÀNIMS I QUE PASSEU UN BON PONT, PER AVANÇAT!!!


;)


Salut!

Retallades democràtiques en un Estat que destaca per ésser molt mancat de democràcia!

Benvolgudes i benvolguts;
Ja fa un bon grapat d'anys (per no dir un bon grapat de segles) que ens qüestionem molts dels sistemes, maneres de fer, tarannàs, etc. que ens han inserit al sí de cadascun de nosaltres, les grans masses, els caps de corda i els peixos grossos que pretenen moure el penell del món amb els seus únics propòsits. La història, sortosament, està farcida d'esdeveniments que demostren que, malgrat l'aparent manca de força que "la resta" d'habitants tenim, podem arribar a assolir mèrits francament valuosos.
No és el cas de l'escrit d'avui on em planyo i m'avergonyeixo de veure com l'estat a què encara pertanyem, mal no ens agradi, mal ens faci nosa, està demostrant cada dia amb més força, que té uns dèficits democràtics que són dignes d'ésser comentats i rebatuts una vegada i una altra. Sense anar més lluny, avui, després de consultar el diari electrònic Vilaweb (www.vilaweb.cat) me n'he assabentat que el Lehendakari del govern basc i dos dirigents del PSE-EE seran jutjats per haver tingut reunions amb dirigents de Batasuna.
Primer es va començar per crear una llei de partits (com si el govern espanyol es creiés amb la potestat de decidir què o qui és apte per ésser un partit i què o qui no!), després va creure tenir prou poder i legitimitat com per il·legalitzar un partit polític; més endavant ha vingut el veto de segons quines manifestacions pacífiques (una de les màximes expressions de la democràcia), i ara ja estem parlant de jutjar càrrecs polítics, màxims impulsors del diàleg i de la pau, només per haver-se reunit amb aquells que, molt injustament, han estat titllats d' "il·legals",...
Fins on arribarem amb aquest pas? Amb què més ens sorprendran d'ara endavant?
Francament, molt greu i molt trist.
Us deixo l'enllaç de la notícia perquè la pugueu llegir a fons i amb deteniment.
Salut!

dilluns, 29 d’octubre del 2007

Normalització lingüística? Una altra eina per anar-hi arribant! El Messenger en català!

Benvolgudes i benvolguts:


Molts de vosaltres probablement ja heu descobert el que jo he descobert avui fa molt de temps i potser pensareu que el que faig ara és poc fructuós. Tanmateix, per aquells que encara no ho hagueu esbrinat, cal que sapigueu que hi ha disponible una versió fàcilment descarregable del MSN Messenger en català i que no cal pas dir que us esperono fortament que us el baixeu ara mateix i us l'instal·leu. És molt ràpid i fàcil. Un altre petit gest, sens dubte molt útil, per seguir amb la tasca de la normalització de la nostra llengua.


Trobareu l'enllaç per descarregar l'aplicació a la següent adreça:


Si feu un cop d'ull un xic més ben fet a la pàgina, hi trobareu també d'altres aplicacions molt interessants per a programes que, ara per ara, no ofereixen la seva versió en català, com ara l'Skype.

Espero de tot cor que us agradi i endavant!

Salut!

dimecres, 24 d’octubre del 2007

El camí cap a la normalització

Benvolgudes i benvolguts;
Avui, que he aconseguit de trobar un forat en la meva agenda tan atapeïda (com tothom, ves ¬¬), vull escriure un petit comentari sobre la nostra llengua; molt concretament sobre la seva normalització i, aprofundint més, encara, centrant-me en la Catalunya Nord.
Per als qui no sapigueu què és la Catalunya Nord, us ho explicaré de molt bon grat.
La Catalunya Nord és el territori catalanoparlant que s'estén a dins de l'Estat Francès, després que, el 1659, el Tractat dels Pirineus, que va establir frontera entre el que a hores d'ara coneixem com a "Espanya" i "França", dividís el territori nacional català entre dos Estats. Aquest canvi va ser l'inici de canvis profunds del Nord vers el Sud. No entraré en més detalls sobre el tema perquè m'allargaria massa. Només cal tenir en compte que d'ençà del Tractat dels Pirineus, l'evolució històrica del territori ha estat sensiblement diferent de la que ha experimentat el territori català dins l'Estat Espanyol.
El govern de l'Estat Francès va engegar-hi de seguida un fort procés de francesització, alimentat per actituds lingüicides i absolutament desfavorables a la diversitat lingüística i cultural de l'indret (no cal pas dir que la resta de llengües minoritzades a dins l'Estat Francès han corregut la mateixa sort).
Actualment la situació segueix essent molt desfavorable a la continuïtat lingüística de l'indret atès que el govern francès, no només no reconeix com a oficial el català (que és parlat per unes 125.000 persones), sinó que ni tan sols no el reconeix. És per això que no gaudeix de cap mena d'estatus legal que pugui perpetuar-ne mínimament l'existència o, si més no, protegir-lo i incentivar-lo mínimament.
Amb aquest panorama la situació és francament delicada: substitució lingüística, bàsicament.
No tot és tan esgarrifós tampoc, però. La tasca de la Bressola (
www.bressola.cat), l'escola catalana (finançada entre la Generalitat i les famílies que hi duen els seus fills) està essent molt bona i fructuosa i l'alumnat que té és prou abundant. A hores d'ara ens trobem que hi ha dues franges d'edat, principalment catalanoparlants, que són la 3a edat i el jovent més recent. Els de mitjana edat solen ser els més afrancesats per la inexistència de l'escolarització en català durant la seva època.
També podem parlar de gestos tímids de promoció de la llengua, com ara la traducció al català d'espais web, com el de la ciutat de Perpinyà, Elna, Argelers de la Marenda, Cervera de la Marenda, etc. La presència escadussera de toponímia bilingüe a les entrades i sortides dels pobles i ciutats,...
Per sobre de tot, però, els que fan una tasca més contundent per protegir i promocionar la llengua són les diverses entitats de suport que hi ha.
www.airenou.cat > Aire Nou de Baó
www.federacio.cat > Federació d'Entitats per a la Defensa de la Llengua i Cultura Catalanes
i moltes d'altres.
(Podeu consultar el llistat d'espais web a aquest enllaç: http://wiccac.cat/catnord/)


Sense voler-me'n anar encara més del tema explícit que volia esmentar, avui us diré que m'he sorprès d'assabentar-me que el govern francès farà un gest, encara que molt tímid, per a la normalització, si més no, toponímica de la Catalunya Nord. Cal tenir en compte que els topònims de l'indret dels Pyrénées Orientales, que és com l'Estat Francès denomina el territori que coneixem com a Catalunya Nord, són catalans i que varen ésser afrancesats força vilment. De fet, el procés es va limitar, en la majoria dels casos, a adaptar els topònims a l'ortografia francesa.
Així ens trobem casos com Thuir (Tuïr), Perpignan (Perpinyà), Céret (Ceret), Le Perthus (El Portús), Costouges (Costoja),... i d'altres de més sonats que, varen tirar pel dret, tot canviant-ne el nom radicalment com ara Bourg-Madame (La Guingueta d'Ix).

Emplaçant-nos per un moment al Principat, és curiós veure com les carreteres d'administració de la Generalitat sempre opten per la versió catalana del topònim, mentre que les d'administració espanyola, com ara l'N-II, opten per la francesa, vulnerant el Decret 78/1991, de 8 d'abril (DOGC 1434, del 24), sobre l'ús de la toponímia, del Parlament de Catalunya.
La bona notícia ens arriba des de Montner, al Rosselló on el Conseil Géneral des Pyrénées Oriéntales ha anunciat el seu Pla de senyalització en català que inclou la instal·lació de 73 rètols a les carreteres principals per indicar les entrades "la Catalunya Nord" i a les comarques històriques del Rosselló, el Conflent, l'Alta Cerdanya, el Capcir, el Vallespir i la Fenolleda Occitana. Segons el president del Conseil, Chistrian Bourquin, es tracta que amb aquesta iniciativa es "vulgaritzi el coneixement de la catalanitat", que conèixer el territori i la identitat "no quedi reservat a alguns historiadors o lletraferits". "Tenim una identitat que molts envegen i aquesta identitat l'hem de preservar, l'hem de tirar endavant, hem d'invertir per a ella" ha dit, just abans d'afegir l'inevitable -i contradictori- "en el marc de la República francesa". Per la seva banda, el conseller general encarregat dels afers catalans, Marcel Mateu, ha destacat el caràcter pedagògic d'aquest acte i la seva exemplaritat per als joves que aprenen català a l'escola i per qui la llengua serà una realitat no només en els llibres sinó que "així, el català serà present a les nostres carreteres i veuran que s'utilitza a tot arreu de la Catalunya Nord". L'acte s'ha fet al coll de la Batalla, un indret simbòlic, ja que està situat justament a la cruïlla entre les comarques del Rosselló i la Fenolleda.
Heus ací el gest timidíssim, però no pas poc important de l'administració francesa en favor de la nostra llengua. Sens dubte és, si més no per mi, una molt bona notícia. L'aplaudeixo francament i encoratjo i esperono l'adminstració francesa perquè segueixi en aquesta línia i no quedi en un simple acte de bona fe.
Ara sí que me'n vaig! Fins aviat!!

dimarts, 23 d’octubre del 2007

Na Júlia ja en té 2!! I com creix!!

....segueixo sense tenir temps per actualitzar gaire el bloc, però....
aprofito l'avinentesa per, amb retard, felicitat amb el màxim de les meves forces, la meva neboda, la Júlia Moliné i Joanals, que el darrer 18 d'octubre de 2007 va fer el seu SEGON ANIVERSARI!!!
Felicitaaaaaaaaaaaats Preciosa!!!!!!!!
De part del teu oncle ;);)

dijous, 18 d’octubre del 2007

Vaig de cul!! :P

Benvolgudes i benvolguts:
En primer lloc EXCUSEU-ME!!!
...però...
és que no tinc temps d'ESCRIURE AL BLOG!
vaig de putu cul
...... i en Feliu Gasull em tallarà un ou si no li donc l'obra ben aviat
................. i en Bernat Vivancos part de l'altra si no em poso les piles
........................... hahahahahaahahaah..........................
però de debò! Que no tinc temps ni per continuar la descripció del viatge a Alemanya.
Com que sé que sous molt comprensius, us demano PACIÈNCIA!! (o com diria jo: PACIÉNCIA)
FINS AVIAAAAAAAAAAT!!!!!!!

dijous, 11 d’octubre del 2007

Viatge als Països Baixos i a Alemanya

Bona tarda mainada!


Ara que tinc una bona estona abans no torni a classe (i francament, molt poques ganes de treballar) us faré cinc cèntims -o deu- del que ha estat aquest viatge que hem fet amb en Jaume als Països Baixos i sobretot a Alemanya.



Vàrem marxar el dia 1 a la matinada; de fet, a les 5 del dematí ja érem a l'aeroport! Anava a dir que vaig dormir molt poc aquella nit, però faria mentida si ho digués, perquè el cert és que no vaig pa dormir ben gens perquè estava enllestint la peça per al concurs de Blanes (l'Anna Maria i d'altra gent ja sap de què pàrlot). I re, que cap a quarts de 7 surt el vol direcció a Schiphol, l'aeroport relativament proper a Amsterdam. Allà començava el viatge.



Naturalment, entre que era de nit i no es veia re, i que estàvem més morts que vius (que dius,.. si comencem cansats malament rai :P:P) doncs vàrem clapar-la tot el viatge.



Un cop arribats, gafem els equipatges i ens informem de com nar a l'estació central d'Amsterdam: amb tren. És allà on comencem a veure el que es consolidarà durant els dos dies a Amsterdam i és que foten unes clavades que t'hi cagues! En fi, gairebé 5 € per moure'ns durant poc més d'un quart d'hora amb tren.



Total que nem directament a l'alberg que havíem emparaulat que niríem, i després de travessar un barri perifèric a la zona de Muiderpoort, trobem un alberg gegant i molt nou: era allà! Sales molt grosses, una habitació que estava força de puta mare, (i un preu que déu n'hi do tb :P),...



Sense gaire temps per volguer perdre, ens en nem cap al centre d'Amsterdam un altre cop. Feia prou bon temps, només era núvol, de tant en tant plovisquejava un xic, i feia frescota, però res que no es pogués superar. Una gentada de l'hòstia, parades de pastisseria amb dolços llaminers a més no poguer, banderes amb l'arc de Sant Martí, tramvies al mig del carrer sense xocar amb els cotxes que passen ben arran (no pas com a Barcelona, que hi ha una eterna lluita entre conductors de turismes i els tramvies), molts de canals i molta d'aiga (no pas precisament gaire neta), moltíssimes bicicletes per tot arreu -més que seny-, i un reguitzell de dones, (algunes de bon veure, d'altres de no tant) que s'exhibien obertament a tots els carrers, carrerons i passatges de lloc que en diuen el Red Light District. Ah! I me'n descuidava: una de les coses més bones que té la ciutat al meu parer: els Coffee-shops! Collons, quin bé de Déu de cartes de menú veure que enmig dels cafès, tes, plats combinats, s'hi oferia una gamma molt àmplia de marihuanes de diversos indrets i orígens, fins i tot per als paladars més refinats. Tot plegat era com una barreja d'allò més europeu, i alhora més exòtic: francament curiós, val a dir.



Una altra cosa que em va deixar força parat és que, la gent d'allà em devia veure cara de súper fumador nat o drogoaddicte d'estat avançat, o no sé pas què coi, però el cas és que tothom m'oferia cocaïna, pastilles, bolets i qui sap quantes merdes més per allà mig del carrer sense cap mena de mania de res,... hahaha em va fer força gràcia, perquè an en Jaume no li deien re i en canvi a mi m'aturaven tota l'estona, ahhaah déu n'hi do...


No vàrem pas estar gaire sobrats de temps, però això no ens va pas privar de veure coses molt interessants com ara la casa d'Anna Frank. D'aquí, se'n podrien comentar moltes coses, com ara que es recrea molt bé l'ambient que la pobra nena i la seu família devien viure, les condicions, els secrets, el silenci,... També hi ha uns vídeos finals on es pot participar activament en unes enquestes sobre preguntes que tenen a veure amb l'ètica i la moral i l'opinió vers temes d'àmbit mundial que creen controvèrsia: és molt interessant veure com els resultats són manipulats: només cal que mireu que els resultats sempre són els mateixos ¬¬


Una altra cosa que em va encantar d'allà és veure com els prospectes informatius i el diari d'Anna Frank eren traduïts a 23 llengües de tot el món entre les quals hi havia el català! No cal pas dir que ens vàrem sentir molt realitzats :P:P




(continuació breu del 16 d'octubre, tot esperonat per l'embranzida amb què en Jaume ha obert un seu bloc i ja hi ha detallat tot el viatge. Pas que'm puc quedar enrere! :P)


A vere,... deixeu-me pensar per onte nàvem... ah sí!


L'endemà al dematí ens disposàvem ja a marxar dels Països Baixos per centrar-nos al país onte hi faríem més vida durant el viatge, que és Alemanya (cada cop m'agrada més!). Havíem mig mirat el trens que sortien i, després d'aixecar-nos a hores intempestives (em sembla que a les 5 o així) vàrem nar fins a Amsterdam Centraal, per comprar els bitllets i escampillar. A les 6 obrien la súper guixeta dels bitllets internacionals on, una dona que, entre son que devia tenir (i, tot sigui dit, cara de molt insatisfeta,...) ens va engegar força ràpid perquè volia llegir el diari: el cas és que no hi havia descomptes per estudiants, ni abonaments de diferents dies, ni res de res. Total, que per un trajecte d'unes cinc hores ens volien clavar 90 €. Naturalment, ens vàrem destrempar tot d'una en sapiguer la malanova. És aleshores quan, del no-res, l'enginy i la magnificència (i inspeccions prèvies), se'ns va acudir comprar el bitllet només fins a Osnabrück, que era la primera ciutat alemanya onte s'aturava el tren. I així ho férem.

Efectivament, en arribar a les guixetes alemanyes, els preus eren molt diferents i vàrem aprofitar d'agafar un tren més "senzillet", que feia parada a Bremen, per nar-hi a fer un volt ja que passàvem allà, tot recordant que hi havia anat feia temps enrere a veure la meu germana. (Sandra, Ich liebe dich sehr! ;))

Total, que encara ens quedava més de la meitat del recorregut i vàrem trobar bitllet per 12 €!! O sigui que ens n'estalviàvem uns quants! Qui'ls va parir els tulipans del pebrots! hahahaa

L'Institut Ramon Llull, excel·lent en la seva tasca!

Hola mainada!
Ara mateix tinc molta poca d'estona per poder-me regalar gaire a escriure, però bé, com que fa dies que no hi escric res per aquí (perquè era de viatge, i tot just ahir en vaig tornar!!) només vull fer un petit comentari que servirà, alhora, de preludi per quan expliqui com va anar el viatge i tot l'intercanvi d'impressions que en vàrem treure amb els friquismes respectius que en Jaume i jo ens havíem proposat assolir i fer-ne recerca...
Només vull felicitar molt fortament la grandíssima i valuosíssima tasca de l'Institut Ramon Llull, que està essent més que visible a Alemanya (i no pas només a Frankfurt onte hi ha la fira del llibre). Propaganda del país, promoció de la literatura, exposicions i sobretot, veure com, a molts de llocs (museus, exposicions, visites,...), d'entre les poques llengües a què es podia optar, hi havia la nostra: sens dubte una gran satisfacció per a tots aquells que ho vegin i encara més important: un missatge molt clar a la població mundial; i és que la nostra llengua és més viva que mai i té un afany de ser-ne encara molt més, malgrat que molta de gent maldi perquè passi tot el contrari. Tanmateix no em canso ni em cansaré mai de repetir i recordar que la supervivència i normalització de la nostra llengua només depèn de nosaltres, de l'ús que en fem i de l'orgull propi que demostrem tenir cada cop que emprem quelcom tan nostre com és una llengua.

Hosti! Se'm llença el temps al damunt i no puc pas seguir escrivint més! M'acomiado! Ja tornaré ja :P:P I us explicaré el que vàrem fer al viatge (fil per randa :P:P,... o no...)


Visca l'Institut Ramon Llull! Visca la nostra Llengua!



Salut!!