dijous, 17 de gener del 2008

I mentrestant, la terra s'eixuga,...


Bon vespre a tothom!


Avui m'ha arribat la notícia que el Govern garanteix el subministrament d'aigua domèstica fins, si més no, el mes de juny, sense restriccions. Malgrat que els embassaments principals que proveeixen Barcelona i la seva àrea metropolitana es troben en un cabal absolutament precari (inferior al 30% en general), el Govern ha arribat a poder donar aquest missatge gràcies a explotar aqüífers propers a la gran ciutat que fins ara eren en desús i a, atenció, reduir encara molt més el cabal del Riu Ter aigües avall dels pantans de Sau-Susqueda-El Pasteral.

Una de les premisses que cal tenir molt seriosament en compte quan es construeix una presa en un riu és que el fet d'emplaçar-hi aquesta infraestructura implica una alteració brutal del seu ecosistema i de tot allò que depengui del riu aigües avall (per no parlar de la manca d'aportació de sediments i de nutrients que implica la barrera de la presa). Aleshores, s'estipula el que es coneix com a "cabal mínim" que és aquell cabal que, tot i trobar-se en un ecosistema greument alterat, ajudaria a perpetuar, més o menys, un cert equilibri en el riu.

El que el Govern de la Generalitat no diu és que, quan ha pres la decisió de reduir el cabal del riu Ter aigües avall de Susqueda, ha vulnerat claríssimament aquest principi. Amb això vull dir que el cabal del riu a hores d'ara és sensiblement inferior al mínim que hauria de dur perquè l'ecosistema no es veiés greument afectat i perquè les aigües que en baixen siguin prou abundants i oxigenades per, per exemple, autodepurar-se.

Per postres, s'ha prohibit que els agricultors del Baix Ter (comarques del Gironès i sobretot el Baix Empordà) puguin emprar les aigües del riu per als seus regadius, en un indret on hi abunda el conreu de l'arròs. És evident que això posa en greu perill l'economia dels pagesos de l'indret.

Ja en té de collons la cosa. No n'hi ha prou amb explotar els aqüífers propers, el riu Llobregat, el Besòs, i el Ter, perquè a sobre, ens hagin d'assassinar aquest riu i tot allò que, gràcies a les seves aigües, hi viu. I tot per subministrar l'aigua a la zona més poblada del Principat, on no hi ha cap mena de cultura d'estalvi de l'aigua i la gent només fa que malgastar-la terriblement.

Però el tema se'n va més enllà. El govern de la Generalitat, que ha fet minsíssimes inversions en infraestructures per intentar arranjar aquest tema, està proposant solucions altament qüestionables i increïblement antisostenibles com són els transvasaments d'aigües des d'una dessaladora d'Almería (Espanya) o del riu Roine (Occitània).

Com pot ser que tornem a caure dins la mateixa roda un altre cop? Amb la lluita que es va fer durant anys (i encara es fa), perquè el transvasament de l'Ebre no fos una realitat (i per tant, no extingís el riu), i ara el govern d'en Montilla no se li acut res més que incitar nous transavasaments!!

Que no ho veuen que transvasar aigua d'un riu (prou alterats que estan ja els pobres) és signar-ne la seva sentència de mort?

Per què no parlen amb paraules clares i amb cops de puny sobre la taula?


==> On és la construcció de dessaladores?

==> On són les campanyes de sensibilització per estalviar l'aigua?

==> On és la nova cultura de l'aigua?

==> On són les sancions per aquells qui no compleixin els cànons?


Cal actuar, amb immediatesa,... però al govern de la Generalitat un cop més li és tot igual... ells ja s'ompliran la butxaca de xavos a final de mes... que n'és de trist!!


NOVA CULTURA DE L'AIGUA SI US PLAU...AFECTA TOTHOM!!