dijous, 10 de gener del 2008

No a la MAT! Ni nous traçats, ni soterrats! Fora!


Benvolgudes i benvolguts:

Avui per enèsima vegada, el tema protagonista del dia (si més no per mi) és, tristament, el que fa referència a la MAT, és a dir la Línia de Molt Alta Tensió que els governs espanyol i francès s'encaparren a dir que és tan imprescindible per al nostre desenvolupament (quan fins ara només n'han donat arguments patètics i molt escadussers) i enmig del silenci del govern de la Generalitat, fet que encara trobo més greu.
Avui, enmig de tota aquesta incertesa, ens trobem que ens tornen a inflar el cap amb una nova proposta de traçat, aquest cop passant per La Jonquera i El Pertús, o el que és el mateix: una pobra vall entre la serra de les Salines i el massís de l'Albera que a hores d'ara ja ha de suportar el pas de la N-II i l'AP-7 amb tot el volum de trànsit que implica ésser municipis fronterers, amb el proper pas (no sé si imminent) del TAV i ara, per postres, amb el pretès traçat de la MAT.
Els motius del canvi de traçat són evidents. Alguns donen fe de la pressió que han fet els municipis, d'altres, no són més que una manca d'interès absolut de les administracions pel benestar i la qualitat de vida de les contrades que es veuran afectades. Si bé han motivat aquest canvi la dificultat del relleu per on havia de passar, els desnivells, la pressió que feien els vilatans i ajuntaments dels municipis de l'Alt Empordà i el Vallespir i l'impacte ambiental, també és trist haver de dir que una de les motivacions principals és que els governs espanyol i francès es neguen a fer la inversió de la línia soterrada al·legant que el projecte s'encariria notablement.
Per descomptat que s'encariria! És evident això! Però el que no es pot permetre en cap cas és destruir un paratge natural d'aquella importància i sotmetre els vilatans de tants de municipis a expropiacions, destrosses paisatgístiques i el que és pitjor: estar vivint sota la influència dels camps magnètics enormes que generen aquestes autopistes elèctriques.
Però és que ni tan sols no és aquest el plantejament que vull defensar, perquè si el defensés, voldria dir que estic considerant la possibilitat que la línia es faci, i no és pas el cas!!
Aquesta línia és absolutament innecessària i és una aberració absoluta pensar i defensar que cal fer-la i que és urgent.
Els governs espanyol i francès al·leguen una manca d'energia per al TAV, un sistema energètic precari, etc. És penós veure que surten amb aquests arguments: el TAV requerirà molta energia, esclar, però mai ni tan sols un 10% de la pugui portar la MAT. Quant al sistema energètic català, és evident que és precari, però això no es resol amb la MAT.
El que sí que no diuen és l'autèntica veritat sobre el projecte: el fet que l'Estat francès tingui un excedent de producció energètica que, esclar, li sortiria molt rendible de comercialitzar. Però no us ho perdeu, perquè l'origen d'aquest excedent energètic és exclusivament nuclear! Té collons la cosa, oi? Resulta que aquí a casa nostra estem fent mans i mànigues per desfer-nos tan aviat com puguem de les quatre centrals nuclears que tenim (ara ja en són 3 només), i a França, l'únic que se'ls hi acut és, no només no fer res per tancar-les, sinó a sobre estimular-ne la producció.
És tot plegat, francament, tristíssim. Per això us demano amb cos i ànima que, malgrat que potser no us en pugueu sentir perjudicats directament, no us mireu el tema amb indiferència. Que doneu suport a la campanya contra la MAT i que sigueu molt crítics amb allò que ens pretenen imposar que, de ben segur, -i com sol passar sempre-, només acaba beneficiant aquells que ja tenen la butxaca plena de virolles..
Avui vull acabar aquest escrit mostrant-vos un vídeo que demostra fins a quin punt té impunitat la REE (Red Eléctrica Española) per actuar contra la voluntat de qualsevol i com l’administració s’ho pot arribar a veure de lluny i a fer la viu-viu com si no passés res. L’escena s’esdevé al terme municipal de Folgueroles (Osona), on uns operaris de REE varen entrar sense cap mena de permís ni comunicació prèvia, en terrenys propietat d’una veïna de Sentmenat i varen començar a desenvolupar tasques de treball referent al traçat de la MAT al seu pas per aquest municipi. Les imatges ja parlen per elles mateixes, les trobareu clicant a sobre del fotograma que hi ha a la columna de la dreta de la pàgina amb el títol "La impunitat de la REE".
Us deixo que ho veieu. Salut a tothom!

Més informació sobre tot el projecte de la MAT i per signar el manifest en contra de la MAT: http://www.nomat.org