dimarts, 15 de març del 2011

Aigua i neu a dojo!

Quin senyor temporal de pluges!!!

Després de la tongada de dissabte, ahir dilluns i avui dimarts -i encara no hem acabat del tot-, s'ha acumulat quantitats de precipitació importantíssimes!

De fet, són molts els observatoris que, comptant tot el període de precipitació han superat, amb escreix, els 200 mm acumulats. Sens dubte molt bones notícies per als conreus i per als boscos. És clar que a molts d'indrets també hi ha plogut sobre mullat i això s'ha fet palès en un creixement molt gran de rierols i rius, que en el cas del Ter, el Fluvià o la Muga -i afluents-, ha estat molt important.

El pantà de Boadella ja fa hores que buida aigua plenament en previsió d'una crescuda que no es pugui contenir. El pantà de Sau està creixent a una velocitat grandíssima i el de Susqueda, -sense comportes que permetin de buidar-lo- aquest dematí es trobava ja al 93% i augmentava també a gran velocitat. És molt probable que Sau hagi d'obrir comportes i que Susqueda pugui acabar "vessant" en estar més que ple.

Cal no oblidar que el Ter recull i recollirà tota l'escorrentia de les comarques on més hi ha plogut -o nevat-, que són el Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès, i part dels Empordans. En el cas del Fluvià i la Muga, el creixement també és importantíssim, ateses les continuades i abundantíssimes precipitacions a l'interior de l'Alt Empordà, tota la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

Les nevades al Pirineu han estat també molt considerables. En el cas d'avui, sobretot a Vallter, Vall de Núria i el Port del Comte (referint-me a les estacions d'esquí), però en menys grau també a molts d'altres indrets. 

Al Mas Pallí de Calonge, el total de precipitació també ha estat molt considerable per bé que sensiblement inferior a aquests grans valors, i no hi ha hagut cap període significatiu d'excessiva intensitat de precipitació.

A les 23:35 d'avui el total de precipitació durant el període ha estat de 83, 4 mm, 9,4 dels quals han caigut durant el dia d'avui (molt poc en comparació amb molts d'altres indrets). La pluja, si més no aquí, ha estat completament beneficiosa. 

Salut!