dilluns, 14 de març del 2011

El Japó: terratrèmols, tsunamis i radioactivitat

El Japó està patint la crisi més forta que ha passat mai després de la 2a guerra mundial.

Un terrible terratrèmol de 8.9 graus a l'escala de Richter amb epicentre a pocs quilòmetres al davant de la costa de les regions de Fukushima i Miyagi -amb el port important de la ciutat de Sendai-, a l'est de l'illa de Honshu (la més gran de l'arxipèlag Nipó, on també s'hi emplaça Tòquio, i les ciutats principals del país), va sacsejar l'11 de març a les 6:46 hora catalana amb una brutalitat molt poc habitual fins i tot per un país més que avesat als terratrèmols i amb unes mesures i directrius de seguretat per a fer-hi front que són realment excepcionals.

El terratrèmol, l'epicentre del qual es trobava a menys de 100 km de la costa més propera, va generar diverses ones que es varen propagar amb molta rapidesa concèntricament cap a l'exterior, provocant un tsunami que en topar la costa va fer emergir onades de fins a 10 m d'alçada que varen penetrar, en alguns casos, diversos quilòmetres a l'interior. 

El fet que les costes més properes fossin poc muntanyoses, la proximitat a l'epicentre, el poc temps de marge, la manca d'informació en alguns casos i el caos col·lectiu arran de l'imminent terratrèmol varen fer que els avisos de tsunami fossin absolutament insuficients i molta gent no s'evacués a temps. Arran d'això, pobles sencers han desaparegut literalment del mapa. Les autoritats japoneses parlen de 10.000 víctimes mortals i es guarden de declarar els desapareguts com a morts, tot i que hi ha pobles sencers dels quals gairebé no se'n sap res i no se n'estan obtenint notícies. La xifra, no cal dir-ho, pot augmentar sensiblement.

Però si hi ha una cosa que vull posar de manifest escrivint tot això, és la tragèdia en què pot convertir-se -encara més- tot això. El terratrèmol ha estat per causes naturals arran del fort contacte entre les plaques tectòniques de Filipines i la del Pacífic, que ja habitualment creen una gran sismologia. El tsunami ha estat una conseqüència del terratrèmol, -també d'origen natural- i les víctimes es trobaven al lloc menys indicat en el moment menys oportú, PERÒ: hi ha un tema que preocupa molt més a hores d'ara: les afectacions sobre la centra nuclear de Fukushima, al bell mig de tot plegat.
Ja dissabte es va produir una explosió en un dels quatre reactors que conformen la central. Avui n'hem rebut notícia d'una altra. S'ha establert un radi d'evacuació de 20 km on s'hi troben indicis clars de contaminació per radioactivitat. El terratrèmol va inutilitzar la producció d'energia i els reactors varen aturar-se immediatament tal com estableix el protocol de seguretat. El tsunami, però, va malmenar els mecanismes que permeten refrigerar l'urani.  Es va començar a fer servir aigua de mar directament per a refredar els reactors. L'augment de la pressió i la temperatura al reactor va fer que s'haguessin d'alliberar grans quantitats d'hidrogen -resultat de la reacció de la refrigeració- que contenia grans quantitats de partícules radioactives.  

Avui hi ha hagut una altra explosió que ha tornat a alliberar més partícules (a la imatge).

Hi ha una gran incertesa sobre què passarà. Es nega que pugui haver-hi res semblant al que va passar a Txernòbil l'any 1986. En qualsevol cas, es cataloga l'accident ja en un gran 4 sobre un total de 7. 

El Japó està desbordat. Hi ha més de 600.000 persones lluny de les seves llars, milers de desapareguts, problemes de subministrament elèctric, suspensió d'exportacions en molts casos, aturades de producció de les grans multinacionals, etc.

Sens dubte un cop fortíssim i un perill incipient: l'energia d'origen nuclear.

¿FINS QUAN seguirem pagant un preu i un risc tan elevats per poder tenir energia?
¿QUAN ABANDONAREM aquestes tècniques letals i girarem pàgina?


Pensem un parell d'efectes a curt termini:

- La precipitació farà que les partícules radioactives es barregin amb l'aigua i es dipositin a sobre dels conreus i sòls de tota la zona.
- El(s) núvol(s) radioactius escamparan la radiació molt més enllà d'on s'ha originat.


És terrible que després d'un terratrèmol i d'un tsunami tan agressius, els ciutadans japonesos hagin d'estar patint tot això.

No a l'energia nuclear! Ni ara ni mai més!