dimarts, 8 de març del 2011

Avui en fa un any!

Salut a tothom!

Avui és 8 de març del 2011. Just un any enrere una pertorbació molt activa que s'havia gestat al golf de Gènova escombrava amb una agressivitat immensa pràcticament tot el Principat, la Catalunya Nord i el golf de Lleó en general. 

Precipitacions molt intenses i abundants, gairebé al 100% del territori en forma de neu, amb gruixos que oscil·laven dels 20 cm a prop d'un metre, independentment de si eren a prop o lluny de la façana marítima.

La gran ventada que acompanyava l'espiral de la depressió va ser també un factor determinant dels efectes d'aquest temporal. Els grans tous de neu que varen caure, ajudat pel fort vent va produir grans destrosses, sobretot als boscos, que encara avui són ben perceptibles en indrets com Les Gavarres o d'altres boscos costaners. 

La gran absència de subministrament d'aigua potable, però sobretot, el d'electricitat, a causa del fort temporal, però sobretot, pel lamentable estat de la xarxa elèctrica, ha estat un dels records més punyents del temporal. 

Al Mas Pallí de Calonge el gruix de neu en general va voltar els 45 o 50 cm, tot i que a molts de punts, ajudat pel fort vent, hi havia més d'un metre acumulat. La memòria del vilatans només recorda dues grans nevades anteriors a aquella: l'una el 1962 (no tan forta com la del 2010) i la del 1947 (més forta que la del 2010). 

Les dades, imatges i vídeos de la diada en són tants que no els acabaria. Us deixo amb un recull dels que tenia a mà. No us els perdeu, paguen la pena!

La imatge que enceta l'article és una fotografia del canal visible del satèl·lit l'endemà de la gran nevada (9 de març), en què va fer un sol espatarrant i es va poder veure la magnitud del temporal. Es pot comprovar perfectament l'abast de la nevada. Impressionant!


Podeu consultar un estudi molt interessant -dels molts que s'han fet- sobre el temporal de què parlo, tot punxant AQUÍ.


Salut!