dijous, 21 de març de 2013

Revontulet (Aurores Boreals)

Salut a tothom!

La nit de diumenge passat, 17 de març fins la matinada de dilluns 18, el nord d'Europa i sobretot el centre de Finlàndia varen ser testimonis de l'activitat de vent solar més intensa dels darrers deu anys. En altres paraules: les aurores boreals (revontulet en finès) més intenses i visibles de la darrera dècada varen poder veure's perfectament, en una nit freda (entre -14ºC i -21ºC) i un cel completament serè.

Hom no trobaria prous adjectius per definir com se sent davant d'aquesta meravella en què les partícules del vent solar xoquen i reaccionen amb els gasos de l'atmosfera desprenent llum de gran intensitat i coloracions majoritàriament verdes, però també violades, grogues o vermelles. 

Les formes que apareixen són molt capricioses i es mouen a una velocitat molt i molt gran. Quan hom les mira, només fa que sentir-se petit i minúscul davant de tanta immensitat. 

El servei finlandès de detecció, predicció i seguiment d'aurores és una eina molt útil per saber on i quan hi està havent aquest espectacle i informar-se convenientment del que calgui. 

En fi, no us vull atabalar més. Als enllaços hi trobareu tota la informació que vulgueu. NO US PERDEU LES FOTOS que us he afegit a continuació. Són meravelloses (fins i tot fetes amb una càmera senzilla com la meva).

Salut!!!