dimecres, 26 de setembre de 2012

Ressò internacional del procés d'independència català

Aluehallinnon johtaja Artur Mas puhui tiistaina Katalonian parlamentissa Barcelonassa.Salut!

Que el procés d'independència de Catalunya està avançadíssim, -sobretot després de la grandíssima revàlida de la manifestació de la Diada d'enguany-, no és pas quelcom que es pugui negar en absolut.

Mentre a les Espanyes -encara alguns pocs- fan veure que no passa res i, de notícies com la marxa d'1,5 M de persones a Barcelona l'11-S, en fan el 5è lloc als seus titulars i, un cop començat el telenotícies, no en parlen fins al cap de vint minuts, la premsa internacional fa temps que té els ulls posats en les relacions entre Catalunya i Espanya, i sobretot ara, en què, com aquell qui diu, mai no se sap què passarà l'endemà.

Avui vull posar un dels exemples d'aquest seguiment internacional, concretament, el que em toca més d'arran: Finlàndia. La notícia és sobre l'anunci d'Artur Mas de dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades el 25 de novembre d'enguany. L'article és al principal diari finlandès, Helsingin Sanomat (El Jornal de Helsinki). Podeu llegir l'article original punxant AQUÍ.
__________________________________________________________________________________

Itsenäisyyttä havittelevaan Kataloniaan ennenaikaiset vaalit

 |  3 | 
STT–AFP–REUTERS
JOSEP LAGO / AFP
Aluehallinnon johtaja Artur Mas puhui tiistaina Katalonian parlamentissa Barcelonassa.
Barcelona. Espanjalaisessa Katalonian maakunnassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit 25. marraskuuta. Taustalla on alueen nykyjohdon halu irrottaa maakunta Espanjasta.

Aluehallinnon johtajan Artur Masin mukaan katalonialaiset päättävät vaaleissa maakunnan tulevaisuudesta. Vaalien voittajaksi veikataan Masin konservatiivipuoluetta CiU:ta, joka pyrkii Katalonian itsenäisyyteen.

Koillinen Katalonia on Espanjan tärkeimpiä talousalueita, mutta myös velkaisin. Maakunta kokee joutuneensa talouskriisissä maksumieheksi ja on vaatinut oikeutta määrätä itse verotuksestaan ja menoistaan.

"Jos Katalonia olisi valtio, olisimme 50 suurimman viejämaan joukossa", Mas sanoi.

Kaksi viikkoa sitten sadattuhannet ihmiset osoittivat mieltään Barcelonassa itsenäisen Katalonian puolesta. Myös mielipidekyselyjen mukaan itsenäisyyden kannatus on kasvussa maakunnassa.

Katalonian vaalit aiheuttavat lisää päänvaivaa pääministeri Mariano Rajoylle, joka on vedonnut kansallisen yhtenäisyyden puolesta tiukkoina talousaikoina.

_______________________________________________________________________________________________

L'article diu el següent (i perdoneu-me els errors que pugui fer en la traducció, però el finès és xungu!!! xD)

Les aspiracions de Catalunya vers la independència en unes eleccions anticipades

El president de la regió, Artur Mas, va parlar al Parlament de Catalunya, a Barcelona, el proppassat dimarts. 

Barcelona. A la comunitat espanyola de Catalunya s'estan organitzant eleccions anticipades per al 25 de novembre. El rerefons inclou la voluntat del líder actual de separar-se d'Espanya.

El president de la regió, Artur Mas, juntament amb el poble català decidiran el seu futur en aquestes eleccions. El candidat amb més punts per a guanyar és Artur Mas, del partit conservador CiU, que cerca la independència de Catalunya.

Catalunya, al nord-est d'Espanya és l'àrea de més pes econòmic però també la més endeutada. La regió està experimentant vivament la crisi econòmica i demana l'autodeterminació dels seus guanys i despeses.

"Si Catalunya fos un Estat, estaria entre els 50 països del món en exportació", va dir Mas. 

Fa dues setmanes, centenars de milers de persones a Barcelona varen demostrar la seva voluntat d'autodeterminació. També, a les consultes i enquestes, el suport a la independència és cada cop més gran.

Les eleccions catalanes afegeixen un nou maldecap al president espanyol, Mariano Rajoy, el qual ha apel·lat a la unitat nacional en moments de profunda crisi.

__________________________________________________________________________

Ja ho veieu: som internacionals, som coneguts, som presents, som un focus d'atenció: qui no és independentista encara? Qui no n'està convençut?

Salut!