dimecres, 8 de setembre del 2010

Comiat d'estiu amb un gran grop

Mentre l'estiu acaba d'estirar els fulls del calendari, les primeres pertorbacions d'origen atlàntic comencen a treure el nas a casa nostra.

Ahir va ser un dia en què hi va haver de tot. Vàrem tenir calor, xafogor, nuvolades i més nuvolades, i finalment, grans ràfegues de vent, pluja a dojo, algun gra de calamarsa i sobretot, moltes, moltíssimes descàrregues elèctriques.

De fet bona part de l'interior de Catalunya va ser tot el dia una autèntica passarel·la de tempestes que, si bé passaven molt ràpid, anaven fent pujar els reculls pluviomètrics.

Segons el recull de descàrregues elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya ahir varen registrar-se més de 24.000 descàrregues, 3500 de les quals varen ser del núvol al terra!

A l'Empordà (o si més no a la majoria d'ell), la gran gropada va deixar-se veure a darrera hora del dia. Quan ja semblava que les tempestes s'anaven allunyant, un autèntic front de llamps, vents forts i pluges torrencials va començar a gestar-se a la vertical del Llobregat per escombrar tota la Costa Central i Costa Brava amb gran agressivitat, tot i que desplaçant-se molt ràpidament.

El grop va atènyer casa nostra pels vols de les deu del vespre, després de més d'una hora d'espectacle previ de descàrregues elèctriques incansables que il·luminaven tot el cel arreu.

El temporal va ser breu, però intens:

Temps aproximat d'activitat màxima: 15 min
Precipitació recollida: 26,4 mm
Cop de vent més fort: 67,6 km/h
Temperatura just abans de l'aiguat: 24,6ºC
Temperatura just després de l'aiguat: 15,8ºC

Ja podeu comprovar la violència de l'espectacle. Cal esmentar que al nucli de Calonge el vent més fort va atènyer els 74 km/h i a Palamós els 85 km/h. Les quantitats de precipitació variaven molt segons l'indret, fenomen típic en cas de tempestes.

Salut ;)