dimarts, 28 de setembre del 2010

Tuf sociata

Salut a tothom!

La meteorologia és, sens cap mena de dubte, la meva afecció principal i la que dia rere dia practico sense cansar-me'n gens ni mica.

Al nostre país el màxim exponent d'aquest tema és el Servei Meteorològic de Catalunya, que, després d'una llarga, molt llarga tradició en què es fa evident que la passió per la meteorologia és un fet molt propi dels catalans, s'ha consolidat com el portal d'excel·lència de consulta de dades actuals i històriques, entre moltes altres coses.

Malauradament, l'SMC, com a ens públic, roman lligat a la Generalitat i per tant, lligat al color i als tripijocs que els que tenen els peus allà vulguin imposar-hi.

Ahir vaig tenir un disgust força gran. Força lamentable. 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha estrenat una nova imatge del seu espai web i ara la informació i tot plegat està col·locat tot d'una altra manera, que podrà agradar més o menys. No és pas el cas que vull comentar. 

El que vull constatar és un fet que, si bé és molt simple, trobo preocupant. 

Fa ja uns quants anys, en temps del 1r tripartit, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió ja va deixar entreveure clarament el tuf sociata de què era víctima en el fet passar a dir "Espanya" en comptes del que es deia fins aleshores "Estat espanyol", o també el vexat i prohibidíssim "Països Catalans", que va restar sempre més substituït per "Territoris de parla catalana". 

Fins i tot durant uns dies la mateixa TV3 va estar dient el nom imposat i absolutament artificial de "Comunitat Valenciana", en comptes del nom amb què s'anomena normalment en català i que s'ha emprat sempre, que és "País Valencià". 

Doncs bé, sembla ser que el tuf sociata ha traspuat a altres indrets. Després d'això que he comentat, va arribar el portat 3cat24.cat, que, deixant de banda l'absurditat i complexitat del seu nom, ja va suprimir la possibilitat de consultar la predicció meteorològica a nivell dels Països Catalans. 

Ahir va ser el torn del portal del Servei Meteorològic de Catalunya. Si bé encara és possible de consultar el temps que farà a Elx, Maó, Fraga o Perpinyà, el nou format de la pàgina amaga el terme "Països Catalans" d'una manera tan impressionant, que és pràcticament impossible de trobar-lo. En canvi, però, al menú de mapes, sí que hi ha diferents apartats clars, com ara el de la predicció marítima, la del Pirineu, etc. 
Sí. Aquest terme segueix avergonyint i incomodant molts de sociates: aquests que encara, si més no per unes setmanes, encara tindran la paella pel mànec.

Sí. És absolutament lamentable. 

El pitjor del cas és que el tuf sociata és tan fort que ens està emmetzinant a tots amb el seu afany assimilacionista i està atenyent ja una de les seves fites més grans: la de convertir Catalunya en una simple regió d'un Estat que mai no l'ha entesa ni s'ha esmerçat per fer-ho.

Fins on arribarem?