dijous, 20 de gener del 2011

Ja arriba el solc d'aire fred!

Salut a tothom!

Ja ha començat a bufar la tramuntana a l'Empordà, de moment, amb velocitats entre els 60-70 km/h en general (és evident, però, que en els "punts estratègics" sempre hi haurà cops més forts, com ara el coll dels Belitres de Portbou, el Cap de Creus, etc.) De fet, a Portbou, ja s'ha enregistrat un cop de 82,8 km/h.

I amb l'arribada de la tramuntana (en superfície, perquè en alçada ja fa dies que hi és -prova n'és el fet que marxessin les boires costaneres que teníem), arribarà l'aire fred amb tota la seva força.

De moment la davallada de temperatures ja s'està notant arreu, però, on sobretot s'està deixant sentir amb força és a l'Alt Pirineu, on els valors ja comencen a caure per sota dels -10ºC, tal com podeu comprovar en les imatges que us afegeixo.

Fixeu-vos bé en l'entrada de la massa d'aire fred des de tramuntana-gregal (N-NE), que prové de latituds molt elevades. La nuvolositat dibuixa una mena de "llengua" o solc, que és justament el cas que ens afecta. La fotografia és de 2/4 de 5 de la tarda, i el solc d'aire fred dibuixa una frontera que va més o menys dels Alps, passant per tot el nord d'Occitània, i anant-se'n (com més cap a l'oest), pujant cap al nord vers la Bretanya, i la meitat est de la Gran Bretanya. No cal dir que tot això viatja ràpidament cap a nosaltres.

Així doncs, aquest només és un escrit d'impàs en espera d'unes temperatures que podran ser encara molt més baixes del que són ara, i a més, no només al Pirineu, sinó arreu del nostre petit país.

Salut!